2022-06-11 17:47:00
15 Mart tarihinde üreme dönemine giren Sazan, Yayın, Şiraz, Kadife, Tatlı su kefali gibi balıkların avlanma yasağı da bu tarihle birlikte başlamaktadır. Üç aylık bu dönem olta balıkçısı arkadaşlarımıza çok uzun gelmektedir. Hayaller planlar gidilecek avlaklar her sohbette önceki anılar tazelenmektedir. Son zamanlarda bazı gurup ve sosyal medya sayfalarında karşılaştığımız vicdan yoksunu kişiler ben sportifim diyerek yasakları delmekte ve bunu da haklı imiş gibi lanse etmekteler. Ulu önder Atatürk’ün bir sözünü yazmadan edemiyeceğim (Ben Sporcunun zeki, Akıllı, çevik ve Ahlaklısını severim)
15 Haziran bitimi ile 16 Haziran saatler gece yarısı biri gösterdiğinde oltalar su ile buluşacak. 1380 sayılı su ürünleri kanununun şu an ki 5/2 Tebliğine göre hareket etmek zorundayız. Bu tebliğin Madde 8=(1) Amatör balıkçılıkla yakalanmış olan her türlü su ürününün satışı, canlı olarak nakledilmesi ve başka kaynaklara bırakılması yasaktır.
(2) Bu Tebliğde belirtilen avlanması yasak olan türlerin ve bunlara ait kabuk ve benzerlerinin tahnit edilmiş örneklerinin alımı, satımı, pazarlarda ve iş yerlerinde alım satım amacıyla bulundurulması ve sergilenmesi yasaktır.
(3) Deniz ve iç sularımızda yapılacak balıkçılık yarışmaları Bakanlığın iznine tabidir. Bu kapsamda izi verilen alanlarda yarışma süresince yarışmacılar dışındakilerin avcılık yapması yasaktır.
(4) Yasaklanan va araç ve gereçlerinin avlanma mahalinde bulundurulması yasaktır.
(5) Su ürünleri yetiştiriciliği yapılan kafeslere 100 metreden, karada kurulu tesislere ise 200 metreden daha yakın mesafelerde avcılık yapılması yasaktır.
(6) Tırıvırı, paraşüt olarak adlandırılan av aracının üretimi, satışı, istihsal yeri civarında bulundurulması ve su ürünleri avcılığında kullanılması yasaktır.
(7) Elektrik akımı, elektroşok, tüp gaz ve hava tazyiki yöntemleri, ok, yay, mavzer, av tüfeği ve benzeri her türlü silah, yaba, balyoz ve benzeri araçların amatör avcılıkta kullanımı yasaktır.
(8) Amatör balıkçılıkta avlanma amaçlı her türlü ışık kullanımı yasaktır. Ancak, can ve mal güvenliği açısından 50 wattı geçmemek koşuluyla tekne içerisinde kıyıda aydınlatma amaçlı kullanılan ışık bu kapsamda değerlendirilemez.
(9) Bakanlıkça, balık çiftliklerindeki kafeslerin hasara uğraması halinde amatör balıkçılık faaliyetine geçici olarak sınırlama veya yasaklama getirilebilir.
(10) Türkiye su altı Sporları Federasyonu tarafından belirlenen Zıpkınla balık avı Milli takım aday kadrosu, teknik heyet ve diğer dalış görevlilerine, yapacakları antrenman çalışmaları için kamp sezonunda sayı ve miktar limiti olmaksızın, Bakanlıkça belirlenecek esaslar dahilinde dalarak su ürünleri avcılığına izin verilebilir.
(11) Dünya Sualtı Aktiviteleri Konfederasyonuna (CMAS) bağlı ülke federasyonları ile yapılan ikili ya da çoklu iş birliği kapsamında Türkiye Sualtı Sporları federasyonu tarafından ortak kamp yapmak üzere davet edilen ülkelerin milli sporcuları, kamp süresi boyunca onuncu fıkra hükümleri kapsamında avcılık faaliyetinde bulunabilir.
(12) Bu tebliğde kişi başı kullanılabilecek av aracı sayısı belirtilenlerin dışında kullanımı serbest diğer av araçlarında kişi başı bir adetten fazla av aracı kullanılamaz.