2022-08-15 12:01:00
16 Haziran tarihi ile birlikte iç sularımızda balık yakalama serbest oldu. Aylardır kurulan hayaller yapılan planlar tüm şartları zorlayarak yapılan büyük balık yakalama sortilerinin! en büyük engeli şu anki akaryakıt fiyatları ve malzemelerdeki inanılmaz kur farkı. Bence bunların bizleri biraz daha fazla girişimci yapması gerekmekte. Olta balıkçılığında kullanılan hemen hemen her malzeme ithal ürünler olarak karşımıza çıkmaktadır. Sazan malzemelerinde Sehpasından, Kamışına, misinasından, ucundaki iğnesine, alarmından, sonarına kadar her şey ama her şey ithal. Bunları alırken birde inanılmaz bir şekilde ithal isimlerimiz var. Türkçede Sazan kelimesini beğenmeyip CARP İngilizce kelimelerle takımlar kuruyoruz. İki arkadaş bir araya geldiğinde …… Carp Team şu anda noktalama işaretinin yerine ne yazarsam yazayım birilerinin ismi çıkar karşımıza onun için noktalama işaretini kullandım. Takım demek yerine Team demeyi tercih eden bir toplum olduk. Kullanılan malzemelerin hepsinin bizim ülkemizde imal edilebileceği aşikar ama yabancı çılgınlığı almış yürümüş. Şu anki Türkiye pazarında bulunan yabancı firmalarla hiçbir sorunum veya bu firmalara karşı art bir niyetim yok. Bizler Türkiye’de sportif Balıkçılığı yaygınlaştırmak için uğraşırken bu firmaların bizlerin derneklerine verdiği desteği inkar etmek mümkün değil. Kurumsal olan bu büyük firmalar ve onların Türkiye Distribütörleri her daim bizleri desteklemektedirler bu destekleri için sonsuz teşekkürler.
Sazan balığında alıkonulabilir miktar 40 cm üzeri 5 adet bu miktar 1380 sayılı su ürünleri kanununun 5/2 tebliğinde.
Madde 11
(1) Çizelge 5’te avlanılabilir asgari boy ve alıkonulabilir miktar bilgileri belirtilen su ürünlerinden daha küçüklerinin ve belirtile miktardan fazlasının avlanılarak alıkonulması yasaktır.
(2) Çizelge 5’te boy limitleri belirtilen türlerde % 5 küçük boylara istisna tanınır.
(3)Adet cinsinden limit verilen türlerde kg cinsinden limitlere bakılmaz.
(4) Kg cinsinden limit verilen türlerde, avlanılan tür tek veya karışık olsun 5 kg’ı geçemez. Kg cinsinden sınırlama getirilen türlerde, tek bireyin 5 kg’ı geçmesi halinde, bu birey yasal limitler dahilinde kabul edilir. Avlanılan balıklardan en büyüğünün hariç tutulduğu durumda geri kalan balıkların toplam ağırlığının 4 kg’ı geçmesi halinde, avlanan balıklar alıkonulabilir miktar dahilinde kabul edilir.
(5) Alıkonulabilir miktar, her tür ayrı ayrı alıkonulacağı miktar olmayıp, av günü sayısına bakılmaksızın bir amatör balıkçının beraberinde götüre bileceği toplam balık miktarıdır. Adet sınırlanmasına tabi birden fazla türün avlanıldığı durumda, avlanılan balıklar tek tür gibi kabul edilir. Bu durumda alıkonulacak toplam balık sayısı, avlanan türlerden hiç birinin izin verilen sayıdan fazla olmaması şartıyla 10’u geçemez.
(6) Sayı ve ağırlık sıralamasına tabi türlerin karışık olarak avlandığı durumda, sayı sınırlamasına tabi türün alıkonulabilecek adetten fazla olmaması şartıyla, avlanan en büyük balık hariç tutularak geri kalan balıkların toplam ağırlığı 4 kg geçemez.
(7) Çizelge 6’da belirtilen türlerin, belirtilen bölge veya illerde belirtilen dönemlerde avlanmaları yasaktır.