×

Kurumsal

Künye Kullanım Sözleşmesi Gizlilik Politikası Yayın İlkelerimiz Özel Üyelik

Haber Kategorileri

Tepebaşı Odunpazarı Bölgesel Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Gündem Sağlık Yaşam Spor Eskişehir tanıtım İlçeler Röportajlar

Medya

Foto Galeri Web TV Canlı TV

Makaleler

Yazarlar Makaleler

Servisler

Seri İlanlar Firma Rehberi Biyografiler Nöbetçi Eczaneler Namaz Vakitleri Kripto Para borsası Faydalı linkler Puan Durumu Fikstür Anketler

Destek

Üye Ol Giriş İletişim

Merhaba ESKİŞEHİR,


2021-03-15 13:07:00

İnternet gazetesi olarak yayın hayatına başlayan www.eskisehirgazete.com ‘dan haftada bir köşe yazısı yazmam önerisi gelince, ne yapabilirim diye epey düşündüm. Sözleri kaleme dökmek, güncel olayları takip etmek, yorum yapmak kolay bir durum değildir ve bu konuda köşe yazarlarının hakkını vermek gerekir. Eskişehir’e hizmet etmek görevim ise bundan kaçmamalıydım ve yapılan öneriyi kabul ettim. Özellikle Sanayi ve Ekonomi üzerine düşündüğüm zevkle okuyacağınız paylaşımları yazmayı umuyorum. Eskişehir Gazete’ye başarılar dilerim.

Beş yıldır severek yaptığım, kurucuları içinde bulunduğum Eskişehir Rumeli Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği Başkanlığı görevimi dikkate alarak ilk yazıma “ Eskişehir Sanayisinde Balkan Göçmenlerinin Cumhuriyet Dönemindeki ve Bugünkü yeri” konusu ile başlamak istedim.

18.yy da ağırlık kazanan Osmanlı-Rus Savaşları ile 1768 yılında Kuzey ve Batı Kafkasya,  1771 yılında Kırım göçleri, 93 Bakan Harbi (1877-1878) Bulgaristan ağırlıklı ve sonrasında 1924 Mübadele anlaşması ile başta Yunanistan ve bu bölgedeki Makedonya, Arnavutluk göçleri kadar kayıtlı olarak 2 Milyon 500 Bin,  1925 yılındaki Türk-Bulgar İkamet sözleşmesinden başlayarak 1989 yılına kadar  Bulgaristan, Yugoslavya, Romanya dan 1 milyon 220 Bin vatandaşımız gelmiştir. Eskişehir olarak 18.yy dan 1989 yılına kadar göçlerde ilimiz her zaman göç tarihindeki önemli yerini almıştır ve sanayimizde Cumhuriyet döneminden bu güne “Göçmenlerin Girişimciliğinde” bunu görüyoruz.

Cumhuriyet Döneminde kurulan ve bu güne kadar çalışma alanlarını geliştirerek sanayimize ve Eskişehir ticaretini geliştiren firmalarımız: ETİ, KILIÇOĞLU, ZEYTİNOĞLU, KÜKRER, ATILGANLAR, OĞUZLAR  şirketleri ve Cumhuriyet Döneminde kurulan  fakat değişik nedenler ile el değiştiren, iş alanlarını değiştiren ve tasfiye eden şirketlerimiz ise   Gam Gam Un, Kurt Kiremit, Çift Kurt Kiremit, Yumurtacı Hacı Murat, Çakırlar, Ekmekçioğlu, Cici, Erdenler, Mühendisler Un, Doğramacılar, Kurşungözler, Özkanlar , vs. dir.

Günümüzde ise özellikle Eskişehir Sanayisinde üretim yapan, Eskişehir ve Türkiye ekonomisine katkı yapan Organize Sanayi Bölgesine bağlı firmalarımızın büyük bir çoğunluğu göçmen kökenli Türk vatandaşlarımızın yönetimindedir ve her geçen gün verdikleri katkı artmaktadır. 2. ve 3.kuşaklar başarı ile bunu sürdürmektedir. Bu firmaların kent ihracatına katkıları da % 40 lara varmıştır. Bu firmaların tamamını sayfalarımız almaz, fakat bazılarını belirtmek istiyorum. ALPATA, ATA DÖKÜM ve MAKİNA, DENİZ DÖKÜM, GİZA, GÜLER BORU ve EMAYE, KORKMAZ MOBİLYA, KYK, KURTULUŞ, LANDE, LAVA, SÜREL, TANATAR, YÜKSEL, YÜKSEL-İŞ …… ile süren ve hizmet ve gıda sektöründe binlerce iş insanımız yer almaktadır.

YORUM YAPIN

Yorum yapmak için üye olmanız gerekmektedir. Üye girişi yapmak için Tıklayın

haber yazılımı, haber paketi, haber scripti | Copyright © 2024