×

Kurumsal

Künye Kullanım Sözleşmesi Gizlilik Politikası Yayın İlkelerimiz Özel Üyelik

Haber Kategorileri

Tepebaşı Odunpazarı Bölgesel Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Gündem Sağlık Yaşam Spor Eskişehir tanıtım İlçeler Röportajlar

Medya

Foto Galeri Web TV Canlı TV

Makaleler

Yazarlar Makaleler

Servisler

Seri İlanlar Firma Rehberi Biyografiler Nöbetçi Eczaneler Namaz Vakitleri Kripto Para borsası Faydalı linkler Puan Durumu Fikstür Anketler

Destek

Üye Ol Giriş İletişim

Yetişkinlerdeki Diş Kayıplarının En Önemli Nedeni: Diş Eti Hastalıkları

Diş eti çekilmesi iltihapsal ya da başka lokal sebeplerle ortaya çıkabiliyor ve diş köklerinin açığa çıkması sonucunda estetik ve fonksiyonel sorunlara neden olabiliyor.

Spor Kültür Sanat Sağlık 28/07/2023 13:39 28/07/2023 15:42

A- A+

Diş eti sağlığı, dişlerin ağızda uzun yıllar sağlıklı bir şekilde fonksiyon görebilmesinde büyük rol oynuyor. Diş etlerinde meydana gelebilecek herhangi bir hastalık ağız ve diş sağlığının yanı sıra genel sağlığı da riske atabiliyor.

Diş eti hastalıklarının, diş ve kök yüzeylerinde biriken bakteri plağı nedeniyle ortaya çıktığını söyleyen Türkiye İş Bankası grup şirketlerinden Bayındır Sağlık Grubu, Bayındır Tuzla Diş Kliniği ve Bayındır Beşiktaş Diş Kliniği Periodontoloji Uzmanı Prof. Dr. Ayşe Cansu Başeğmez, doğru bir ağız bakım rutininin önemini vurgulayarak diş eti hastalıkları hakkında bilgiler aktardı.

Her yaşta görülebilen diş eti hastalıklarının başında diş eti iltihabı geliyor. Diş eti iltihabı şişmiş, kızarık görünen ve fırçalama sırasında, besinleri ısırırken ya da kendiliğinden kolayca kanayabilen diş etlerine yol açıyor. Bu duruma genellikle ağız kokusu ve kötü bir tadın da eşlik ettiğini belirten Bayındır Tuzla Diş Kliniği ve Bayındır Beşiktaş Diş Kliniği Periodontoloji Uzmanı Prof. Dr. Ayşe Cansu Başeğmez, “Diş eti hastalıkları, bireyin diş ve kök yüzeylerinde biriken bakteri plağına verdiği yanıt olarak başlayan iltihapsal hastalıklar olarak ortaya çıkıyor. Dişler yeterince iyi temizlenmediğinde diş etlerine komşu alanda bakteri plağı birikimi gerçekleşiyor ve yumuşak olan bu plak fırçalamayla uzaklaştırılmazsa, dişler üzerinde diş taşı adı verilen sert bir yapı oluşuyor. Diş eti iltihabı tedavi edilmediğinde, daha derindeki dokulara diş kökleri boyunca ilerleyebiliyor ve dişin destek kemiğinde kayıplara neden olabiliyor. Bu durumu dişlerde sallanma, yer değiştirmeler ve son noktada da diş kayıpları izleyebiliyor. Yetişkinler arasında diş kayıplarının büyük bir oranda diş eti hastalıklarından kaynaklandığı biliniyor” dedi.

DİŞ ETİ ÇEKİLMESİ HEM ESTETİK HEM DE FONKSİYONEL SORUNLARA NEDEN OLUYOR

Diğer bir yaygın diş eti probleminin de diş eti çekilmesi olduğunu belirten Prof. Dr. Ayşe Cansu Başeğmez, açıklamalarına şu şekilde devam etti: “Diş eti çekilmesi iltihapsal ya da başka lokal sebeplerle ortaya çıkabiliyor ve diş köklerinin açığa çıkması sonucunda estetik ve fonksiyonel sorunlara neden olabiliyor. Bireyin kendisinin uygulayacağı iyi bir ağız bakımı ve düzenli diş hekimi ziyaretleri, diş eti hastalıklarının ortaya çıkmasını önlemeye ve var olan diş eti hastalığının verdiği hasarı sınırlandırmaya yardımcı oluyor.”

 

 

DİŞ ETİ HASTALIKLARI TEDAVİ EDİLMEDİĞİNDE GENEL SAĞLIĞI OLUMSUZ ETKİLİYOR

Diş eti hastalıklarının, ağız kokusu, diş kaybı ile estetik ve fonksiyonel problemlere neden olduğu gibi tedavi edilmediklerinde genel sağlığı olumsuz etkileyen sistemik sorunlara da yol açabileceğinin altını çizen Periodontoloji Uzmanı Prof. Dr. Ayşe Cansu Başeğmez, Diş eti hastalıklarının, özellikle destek kemiğin kaybıyla birlikte seyreden ilerlemiş diş eti iltihabının, sigara ve tütün ürünleri kullanımı, kalp hastalığı, diyabet, gebelik süreci ve çeşitli sistemik hastalıklarla ilişkili olduğu biliniyor. Bu nedenle, özellikle şeker hastalığı gibi sistemik hastalıkları olan, sigara kullanan, gebelik planlayan, başka sağlık sorunları nedeniyle ilaç kullanan kişilerin diş eti sağlıkları hakkında profesyonel bir değerlendirme almaları ve önerilen tedavi protokolünü takip etmeleri büyük önem taşıyor” dedi.


Bayındır Sağlık Grubu Hakkında:

Bayındır Sağlık Grubu’nun temeli, 1992 yılında o zamanki adıyla Bayındır Tıp Merkezi ile hizmet vermeye başlayan Bayındır Hastanesi’ne dayanmaktadır. İş Bankası grup şirketlerinden olan Bayındır Sağlık Grubu, kısa sürede sağlık alanında referans kurumlardan biri haline gelmeyi başarırken, bunda tam zamanlı çalışan deneyimli hekim kadrosunun yanı sıra, hedeflenen nitelikli hizmet anlayışını sağlamak için kurum tarafından özümsenen temel değerler de önemli rol oynamaktadır. Etik değerlere saygılı, kanıta dayalı tıp ve hasta odaklı hizmet anlayışına sahip Bayındır Sağlık Grubu, Bayındır Söğütözü Hastanesi ile başlayan bu anlayışını kısa sürede Bayındır Kavaklıdere Hastanesi, Bayındır İçerenköy Hastanesi ve Bayındır Levent Tıp Merkezi’nin yanı sıra, İstanbul’da Fenerbahçe, Beşiktaş, Şirinevler, İş Kule, Tuzla ve İzmir Alsancak olmak üzere 6 farklı lokasyonda bulunan Bayındır Diş Kliniklerinde de başarıyla uygulayarak, vermekte olduğu sağlık hizmetinin etki alanını genişletmiştir.

YORUM YAP

Yorum yapmak için üye olmanız gerekmektedir. Giriş için lütfen tıklayınız

RÖPORTAJLAR TÜMÜ