Tepebaşı Belediyesi, düzenlediği 'Can Dostum' etkinliğiyle Espark’ın önünde Eskişehir sakinlerini ağırladı.
Kültür Sanat Yaşam 07/10/2023 16:24 07/10/2023 16:32
Tepebaşı Belediyesi, düzenlediği 'Can Dostum' etkinliğiyle Espark’ın önünde Eskişehir sakinlerini ağırladı.
"Satın alma sahiplen" mottosu ile başlayan etkinlik çerçevesinde kukla gösterisi, oyunlar ve atölyeler, fotoğraf sergisi ve çocukların eğlenmesini sağlayacak yüz boyama faaliyetleri gerçekleştirildi. Çok sayıda hayvan severin katıldığı etkinlikte yaptığımız röportajı sizlerle paylaşmak istiyoruz.
ÖNCELİKLE ADINIZI, MESLEĞİNİZİ VE YAPTIĞINIZ İŞİ ÖĞRENEBİLİR MİYİM?
Adım Özlem Mehtap Emir. Emekli okulöncesi öğretmeniyim.
SOKAK HAYVANLARINA KARŞI İLGİNİZ NE ZAMAN BAŞLADI? BU İLGİDE NEYİN GELİŞMESİ SİZİN İÇİN ETMEN OLDU?
Ben çocukluğumdan beri küçük çocukları ve hayvanları çok severim. Mesleğimi de bu yüzden okulöncesi öğretmeni olarak seçtim bu yüzden. Hayvanlar ve çocuklar benim hayatımda hep varlardı.
ESKİŞEHİR'DEKİ SOKAK HAYVANLARININ DURUMUYLA İLGİLİ NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ?
Aslında şöyle sadece Eskişehir değil Türkiye geneli sokak hayvanları çok sıkıntıda dolayısıyla hayvan severler de bu anlamda çok sıkıntıda mamalar da sürekli ve çok hızlı artıyor. Bazen yetemiyoruz tıkanıyoruz. Tedaviler hayvan severleri çok zorluyor. Bunun yanında kısırlaştırmalar yapıyoruz. Tedaviler yapıyoruz. Belediyeden evet, kısırlaştırma anlamında bir destek alıyoruz. Ama daha çok biz gönüllüler kendi kendimize yapıyoruz. Ben karabayırdayım. Sekizinci Durakta oturuyorum. Çok fazla kedi köpek terk ediliyor. Onların zaten kendine has bir psikolojileri oluyor onlarla ayrı uğraşıyoruz. Hamile terk ediyorlar, doğum yapıyorlar, kendilerini koruyamıyorlar, arabaların altında kalıp can veriyorlar. Bu süreç sadece Eskişehir için değil genel olarak tüm Türkiye için sancılı bir süreç. Gelecek nesil bu anlamda bir miktar daha duyarlı. Gelecek nesile ve çocuklara çok güveniyorum. Kendi öğrencilerim bile, yani okul öncesinde benimle olan öğrencilerim, müthiş çevreci ve hayvan severler çok daha duyarlı olmamız gerekiyor, çok daha elimizi taşın altına koymamız gerekiyor bu anlamda.
SİZCE ÜLKEMİZDEKİ HAYVAN KORUMA YASALARI CAYDIRICI MI?
Ülkemizdeki yasalar çok daha farklı işliyor. Keşke Avrupa örneğini onlar gibi gerekli düzeyde alabilsek. Yani bunu sokaktaki hayvanı yok etme anlamında değil çok daha farklı, çok daha sıkı takiplerle üretimin önüne geçerek, bir miktar daha düzenleme yapılabilir bu anlamda. Yeterli bulmuyorum, çok duyarlı bulmuyorum insanları. Ve hayvanlar açısından ülkemizde olmak çok da iç açıcı bir durum değil.
SİZCE ÜLKEMİZDEKİ BARINAKLARIN ÇALIŞMA KOŞULLARI NASIL? BARINAKLAR YETERLİ Mİ?
Şimdi şöyle, ülkemizdeki barınakların hangisine bakarsanız bakın şartları çok kötü. Çok daha iyileştirilmeli şartlar gerçekten kötü. Ve barınaklara kapatmaktan ziyade kısırlaştırıp, rehabilite edip, tedavi edip, çok daha yaygın bir şekilde sahiplendirilme yoluna gidilmeli. Yani bu hayvanları sokaklardan toplayıp barınaklara kapatmak çok da mantıklı gelmiyor bana. Bir miktar daha yasaların farklı bir şekilde çözüm getirmesi gerekiyor.