Odunpazarı Belediyesi, Cumhuriyet’in 100’üncü yılı kutlamaları kapsamında muhteşem bir demokrasi şölenine imza atıyor.
Yaşam 30/10/2023 13:18 30/10/2023 13:18
Odunpazarı Belediyesi, Cumhuriyet’in 100’üncü yılı kutlamaları kapsamında muhteşem bir demokrasi şölenine imza atıyor.
Odunpazarı Belediyesi tarafından Eskişehir Avrupa Birliği Derneği iş birliği ile Kanlıkavak Parkı’nda düzenlenen 2’inci Uluslararası Odunpazarı Dinleme, Diyalog, Dayanışma (3D) Gençlik Festivali, Cumhuriyet’in 100. Yılına özel olarak 27-28 ve 29 Ekim tarihleri arasında düzenleniyor. Gerçekleşen açılış seremonisi ile başlayan 2’inci Uluslararası Odunpazarı 3D Gençlik Festivali’ne 76 STK ve öğrenci kulübü, 16’da siyasi parti katıldı.
Seremonide konuşan Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, “Burada üç gün boyunca insanlar aynı şeyleri düşünmese bile konuşabildiğimizi göstereceğiz. Demokrasinin pratiğini yaşayacağız, birbirimizi dinleyeceğiz, birbirimizin çözüm önerilerini düşüneceğiz, tartışacağız” dedi. 3 gün sürecek olan Uluslararası Odunpazarı 3D Gençlik Festivali’nin açılış seremonisine, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) TBMM Başkan Vekili ve Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, CHP Eskişehir Milletvekilleri Utku Çakırözer ve Jale Nur Süllü, Eskişehir Avrupa Birliği Derneği Başkanı Erhan Akdemir, Odunpazarı Belediyesi’nin kardeş şehirleri olan Keçiören, Menteşe, Jakova, Razgrad, Lefke ve Melikgazi Belediyelerinden temsilciler ile çok sayıda Eskişehirli katıldı. Festival ile toplumun tüm kesimlerinin siyasal katılım ve yönetişim bilincini artırmak hedefleniyor. Gerçekleştirilen açılış seremonisinde Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt ve Eskişehir Avrupa Birliği Derneği Başkanı Erhan Akdemir birer konuşma yaptı.
Cumhuriyetin kuruluşunun 100. yılını ve Cumhuriyet Bayramını kutlayan Başkan Kurt, Türkiye’de olumlu olarak görülen ne varsa Cumhuriyet sayesinde elde edildiğine dikkat çekti. Okuma yazma oranının 1923’te Türkiye Cumhuriyeti kurulduktan sonra geliştiğini belirten Başkan Kurt, “Cumhuriyet kurulduktan sonra köylerde okullar açıldı. Şehirlerde üniversiteler açıldı. Dinleme, diyalog ve dayanışma yani 3D festivalini dördüncü yani demokrasiyi getirmek için düzenlediklerini kaydeden Başkan Kurt, demokrasi olmaz ise dünyada hiçbir şeyin düzgün yürümeyeceğini herkesin bilmesi gerektiğini vurguladı. “Bugün Ukraynada bir savaş varsa sebebi demokrasinin olmamasıdır. Bugün Filistinde bir işgal, saldırı, savaş varsa bunun sebebi demokrasiye inanmamaktır. Dolayısıyla yıllardır dünyada böyle bir sistem var, ama Türkiye 100 yıldır bu olumsuzlukların tümünden soyutlanmış bir vaziyette ‘yurtta barış, dünyada barış ilkesi’ sonucu ayakta kalmıştır. Bu ilke Mustafa Kemal Atatürkün yüzyıllar sonrasını gördüğünün tescilidir.
Biz Cumhuriyetimizin 100. yılında kurucuları Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarına minnetlerimizi sunuyoruz. Saygılarımızı sunuyoruz. Onlara yattıkları yerde rahat etsinler
diyoruz. Ama onların rahat edebilmesi için bizim bu cumhuriyeti demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olarak çağdaş uygarlığın üstüne çıkarmak gibi bir yükümlülüğümüz olduğunu biliyoruz. Bu da yine barışla olur. Yine dostlukla olur, kardeşlikle olur” diyen Başkan Kurt konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “Bugün festivalimize hem yurt dışından hem Türkiyeden katılan kardeş belediyelerimizin temsilcilerine hoş geldiniz diyorum. Dostluğu, kardeşliği sonuna kadar sürdürmemiz gerektiğini bir kez daha vurguluyorum.
Burada üç gün boyunca insanlar aynı şeyleri düşünmese bile konuşabildiğimizi göstereceğiz. Demokrasinin pratiğini yaşayacağız, birbirimizi dinleyeceğiz, birbirimizin çözüm önerilerini düşüneceğiz, tartışacağız. Buraya katılan tüm siyasi partilere, demokratik kitle örgütlerimize teşekkür ediyorum. Hem bu dayanışmayı, bu diyalogu, dinlemeyi sağlayacaklar hem de kendilerinin yaptıkları çalışmaları insanlara sunacaklar. Bu etkinlikte yaklaşık 80 demokratik kitle örgütünün stant açtığını, etkinlik içine girdiğini herkese duyurmak istiyorum. 16 siyasi partimiz burada düşüncelerini açıklayacaklar, ama esas önemli olan halkımızın o düşünceleri düşünüp, dinleyip, tartışmasıdır ve bu tartışmadan da sonuç bildirgesinin elde edilmesidir. Sonunda bunların tümü bir kitap haline gelecektir. Geçen yılki kitabımız hem Türkçe hem İngilizce olarak basıldı ve dağıtılıyor. Bu yıl ki festivalimiz de raporlaştırılarak, kitaba dönüşecek. Önümüzdeki yıllarda Eskişehir'de Cumhuriyet'in kuruluşunun 100. yılında insanlar nasıl bakıyor, ne bekliyor, ne hayal ediyor, onu anlatacağız.”
Cumhuriyetin 100. yılında Mustafa Kemal Atatürkün önderliğinde demokrasinin, barışın, istikrarın, huzurun Türkiye’nin tamamında ayrım gözetmeksizin yerleştirilmesi gerektiğinin altını çizen Erhan Akdemir, Uluslararası Odunpazarı 3D Gençlik Festivalinin temel amacının kamu- STK iş birliği çerçevesinde yerel yönetimlerde siyasal katılımın desteklenmesini sağlamak olduğunu vurguladı. “Dinleme, diyalog ve dayanışmanın temel rolü de burada ortaya çıkıyor. Çünkü Türkiye'de temel sorunumuz fikirler değil. Burada bu kadar insanın herkesin kendine göre bir fikri var. Bu çok güzel, ama sorun şu ki kimse kimseyi dinlemiyor. Dinlemediğimiz için sorunlarımızı tespit edemiyoruz. Hepimizin ortak siyasal, ekonomik, sosyal, kültürel sorunları var. Bu sorunlar günlük hayatımızı yakından ilgilendiriyor. Yaşam kalitemizi yakından ilgilendiriyor. Standartlarımızı yakından ilgilendiriyor. Ne yapmamız gerekiyor? Siyasal katılım göstererek sorunları kendimiz tespit ederek yine siyasal partilere, karar alıcılara bu sorunları iletmemiz, mesajı göndermemiz gerekiyor. O yüzden dinleme kısmı çok önemli. Diyalog göstereceksek sorunları bilmemiz lazım, sorunları keşfetmemiz lazım. Birbirimizi ötekileştirmeden bir araya gelip sorunları ortaya çıkarmamız lazım. Bunu yapabilirsek birbirimizle diyalog kurabiliriz. Üçüncü D ise dayanışma yani sorunları keşfedebilirsek birbirimizi ötekileştirmekten vazgeçersek bir arada birlikte yaşadığımızın farkını unutmadan bir araya gelebilirsek dayanışma gösterip sorunları çözebiliriz” diyen Akdemir, Eskişehir Avrupa Birliği Derneği olarak bu festivalin bir parçası olmalarının temel nedeninin bu olduğunu söyledi.
“Sivil toplum kuruluşları karar alma sürecine nasıl dahil olabilir?”, “Karar alıcılara mesajları toplumdan nasıl iletilebilir?”, “Karar alıcıların karar alma süreçlerine etkileri nasıl
gerçekleştirilebilir?” bu örnekleri Eskişehir'den yaymak istediklerini belirten Akdemir, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “Bu tabii ki tek başına yapılacak bir şey değil. Biz
Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt ile bunun üzerine çok konuştuk. Dedik ki; bunun örneğini ancak iki kurum arasında dinleme, diyalog, dayanışma olursa yapabiliriz dedik. O yüzden ilk önce birbirimizi dinlemeye başladık. Sonra diyalog kurduk ve dayanışma göstererek bugün 2. Uluslararası Odunpazarı 3D Gençlik Festivalini yapar olduk. Tabii ki bu festival yapılmaz, dendi. Bu kadar farklı görüş bir araya gelmez, dendi. Ama görüyoruz ki toplumumuzun, halkımızın, siyasal partilerimizin, gençlik sivil toplum kuruluşlarımızın, gençlerimizin bir araya gelmeye daha fazla ihtiyacı var. Ötekileştirmeye değil, kucaklaşmaya daha fazla ihtiyacımız var. Birbirimizin farklılıklarını kabullenmeye, hazmetmeye, bunu bir zenginlik olarak görmeye ihtiyacımız var. O yüzden dinleme, diyalog, dayanışma aslında demokrasinin de üç boyutlu hale getirilmesi.
Biz dinlemeyi, diyaloğu ve dayanışmayı gerçekleştirirsek dördüncü “D” demokrasiyi işte burada sizlerle birlikte yaşatabiliriz. Kazım Kurt'un bu festivalin organizasyonu için çok büyük desteği var, kendisine çok teşekkür ediyorum. Cumhuriyetimizin ileride payidar kalabilmesi, bizim bir arada kalabilmemize bağlı. Bu da demokrasinin canlı şekilde günlük hayatımızda kalabilmesine bağlı.” Konuşmaların ardından 2. Uluslararası Odunpazarı 3D Gençlik Festivali başladı. Alanda bulunan A, B ve C adı verilen çadırlarında Dinleme, Diyalog, Dayanışma ile Denge ve Denetleme Ağı Etkinlikleri gerçekleştirildi. A ve B çadırlarında “Dijitalleşme ve Toplumsal Dönüşüm”, “Demokrasinin Türkiye’de Asırlık Yolculuğu” ile “Aktif Vatandaşlık ve Z Kuşağı” konuları moderatörler ve raportörler eşliğinde ele alındı. Denge ve Denetleme Ağı Etkinliklerini düzenlediği C çadırında ise “Yerel Demokrasi Atölyesi-I” ve “Denge Denetleme Oyunu” gerçekleşti.
Çadırlarda gençler, siyasi parti temsilcileri, demokratik kitle örgütlerinin ve diğer tüm katılımcıların bu konular hakkında görüşleri dinlendi. Sorun tespiti yapılarak, çözüm önerileri ele alındı. Dinleme, diyalog, dayanışma ile denge ve denetleme ağı etkinliklerinin yanı sıra gençlik konserleri, dans gösterileri, çeşitli oyun aktiviteleri, workshoplar ve atölye çalışmaları ile çeşitli sergiler yapıldı. Başkan Kurt, alanda bulunan stantları tek tek gezdi. Festivalde gerçekleştirdikleri çalışmalar hakkında bilgi aldı. Başkan Kurt’a bir ara Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) TBMM Başkan Vekili ve Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, CHP Eskişehir Milletvekilleri Utku Çakırözer ile Jale Nur Süllü de eşlik etti. Başkan Kurt, çadırlarda yürütülen tartışmaları ise dikkatle takip etti.
Odunpazarı Belediyesi, 2’inci Uluslararası 3D Gençlik Festivali kapsamında 75. Yıl Mahallesine 33 bin 500m²’lik yeni bir orman kazandıracak. Festivalin ikinci günü olan 28 Ekim Cumartesi günü (YARIN) çalışmalar saat 10.00’da “Cumhuriyetimizin 100. Yılı Anısına 2. Odunpazarı 3D Gençlik Festivali Hatıra Ormanı” ağaç dikim etkinliği ile başlayacak. Ağaç dikimi etkinliğinin ardından çadırlardaki etkinliklere geçilecek.