Kütahya Belediyesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen ve dört gün boyunca dünyanın 20 farklı ülkesinden 40 şehri buluşturan Yaratıcı Kültürel Endüstriler Zirvesi başladı.
Yaşam Bölgesel 19/10/2023 15:19 19/10/2023 15:20
Kütahya Belediyesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen ve dört gün boyunca dünyanın 20 farklı ülkesinden 40 şehri buluşturan Yaratıcı Kültürel Endüstriler Zirvesi başladı.
Zirvenin açılışında konuşan Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık, “Dünyanın birçok ülkesinden aramıza katılan siz değerli misafirlerimizle birlikte böyle bir etkinliğe ev sahipliği yapmayı onur bildik, sizinle birlikte olmaktan onur duyduk” dedi.
Ulusal ve uluslararası platformlarda şehrimizin ve ülkemizin adını başarıyla duyurmaya devam eden Kütahya Belediyesi, dünyanın 20 farklı ülkesinden 40 şehri Kütahya’da buluşturan Yaratıcı Kültürel Endüstriler Zirvesi’ne ev sahipliği yapıyor. 22 Ekim Pazar gününe kadar sürecek olan zirvede; kültürümüzün zenginliklerinin en estetik haliyle sergilenmesi planlanırken kültürel mirasın aktarımı, usta çırak ilişkisi ile sanat icralarının nasıl korunduğunun gösterilmesi hedefleniyor. Kütahya Vali Vekili Aydın Börü, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, zirveye katılan şehirlerin belediye başkanları ile temsilcilerinin de bulunduğu açılış töreninde konuşan Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık, “Azerbaycan, Türkmenistan, Kazakistan, Yunanistan, Macaristan, Malezya, İran, Tacikistan, Makedonya, Özbekistan, Bulgaristan, Suudi Arabistan, Afrika, Hırvatistan, Bosna Hersek, Ürdün, İspanya, Hindistan ve New Mexico’dan aramıza katılan çok değerli misafirlerimiz, öncelikle Sultan Veled’in altını da üstünü de cennet olarak tanımladığı Kütahya’mıza hoş geldiniz, sefalar getirdiniz. Şehrimiz, birçoğunuzun da bildiği gibi 2017 yılında UNESCO tarafından zanaat ve halk sanatları alanında Yaratıcı Şehir ilan edilen Türkiye’nin ilk şehridir. Bizden sonra da Bursa aynı alana dahil edildi. Bizimle birlikte birçok dünya şehri bilmektedir ki zanaat ve halk sanatları o şehrin, o halkın yaşayan ve gelecek nesillere aktarılması gereken en önemli hazinesidir. Biz de bu düşünceyle dünyanın birçok ülkesinden aramıza katılan siz değerli misafirlerimizle birlikte böyle bir etkinliğe ev sahipliği yapmayı onur bildik, sizinle birlikte olmaktan onur duyduk” açıklaması yaptı.
20 ÜLKEDEN 40 ŞEHİR KÜTAHYA’DA BULUŞTU
Dünyanın 20 farklı ülkesinden 40 şehrin Kütahya’da buluştuğunu belirten Başkan Işık, “İki yıl önce Yaratıcı Şehirler Ağına girmiş olan şehirlerimizin belediye başkanları ve valilerinin de bulunduğu toplantıda İstanbul’un ev sahipliğinde gerçekleştirilmesine karar verdiğimiz bir toplantıyı maalesef İstanbul’un bu toplantıyı düzenleyemeyeceği ortaya çıkınca hızlı bir şekilde karar aldık ve böyle bir onurlu toplantıya ev sahipliği yapmaya talip olduk. Biz bilmekteyiz ki uluslararası her arena, her etkinlik o kültürlerin kaynaşmasına, insanların birbirini daha iyi tanımasına ve ülkeler arası iş birliklerinin artmasına vesile olmaktadır. Bir de atalarımız diyor ki; Gitmediğiniz yer sizin değildir, konuşmadığınız dil sizin değildir. Dolayısıyla bu tür etkinliklerde olmadığımız sürece kendi ülkemizi, kendi şehrimizi ne kadar beğenirsek beğenelim, ne kadar birbirimize anlatırsak anlatalım bizim dışımızda bu etkinliklerde kimse yoksa biz de orada yokuz demektir. Onun için birçok katılımcının birlikte olduğu ve birçok değişik kültürün aynı anda kaynaştırıldığı böyle bir toplantıyı çok önemsiyoruz. Katılımlarınızdan dolayı hepinize ayrı ayrı bir kez daha teşekkür ediyoruz. Bugün başlayıp 22 Ekim 2023 Pazar gününe kadar devam edecek olan 4 günlük etkinlik süremizce yaratıcı kültürel endüstriler hakkında akademik bildirilerin sunulacağı, zanaat ve halk sanatlarıyla bezeli şehrin dinamiklerinin keşfedileceği, sektörel bazlı görüşmelerin sağlanacağı, kültür ve yaratıcılıkla iş birliklerinin güçlendirilmesini amaçlayan Yaratıcı Kültürel Endüstriler Zirvesi, ilimizde yapılmaya başladı ve zirve boyunca yapılmaya devam edecek. İstanbul’un yapmaya cesaret edemediği, dünyada sadece birkaç sayılı şehirde gerçekleştirilmiş olan böyle bir etkinliğin dolayısıyla da kültürel şölenin ev sahipliğini yaptığımız Kütahya’mıza bir kez daha hoş geldiniz, sefalar getirdiniz. Dünyada 20’den fazla ülkeden 40’tan fazla şehirden gelen değerli sanatçılar ve şehir temsilcileri ile Türkiye’den yine 20’den fazla şehrimizin sanatçılarını ve temsilcilerini buluşturduğumuz bu güzel etkinlikte amacımız; Şehrimizin zanaatlarını nesilden nesile aktaran sanatçılarımızla birlikte bu etkinlikleri gerçekleştirmek ve bu etkinliği gelecek nesillere aktarmaktır” ifadelerine yer verdi.
SERAMİK ŞEHİRLERİ BİRLİĞİ KURULUYOR
Yaratıcı Kültürel Endüstrileri Zirvesi kapsamında Seramik Şehirleri Birliği’nin kurulması için toplantıların gerçekleştirileceğini aktaran Başkanımız Işık, “Burada zanaat ve halk sanatları alanında kendini dünyaya kanıtlamış birçok ülkenin birçok temsilcilerinin yanında Kütahya’mızın kardeş şehir ilan ettiği ve kardeşlik protokolü imzaladığı şehirlerimizin değerli başkanları ve temsilcileri de var. Ayrıca Allah nasip ederse ülkemizde Seramik Şehirleri Birliği’ni kuracağımız 7 şehrimizin değerli belediye başkanları ve temsilcileri de aramızda. İzleyen toplantılarda bunun kararını alıp protokolünü imzaladıktan sonraki adım Avrupa Birliği Seramik Şehirleri Ağı’na dahil olmayla ilgili süreci başlatmak olacak. Dolayısıyla bu toplantıya ve zirveye ev sahipliği yapmamızın ana amaçlarından birisi de bu tarihi adımı burada atmaktı. Çünkü hepimiz biliyoruz ki şu anda Kütahya ilimiz, Türkiye’deki toprağa dayalı sanayi ürünleri olarak tanımladığımız çini, seramik, porselen ve cam sektöründeki üretimin yaklaşık yüzde 75’ini karşılamaktadır. Türkiye’nin çini, seramik ve porselendeki önemli şehirlerinden birisi olan şehrimize böyle bir başlangıcı yapmak ve kültürel iş birliğini sağlayacak böyle bir etkinliğe ev sahipliği yapmak boynunun borcuydu. Bugün bunu gerçekleştirdiğimiz için çok mutluyuz. Bir konunun daha altını çizmeliyim ki Türkiye’de yaşayan insan hazinesi olarak tescillenmiş üç çini sanatçısının üçü de bu şehrin evlatlarıdır. Toplantıya katılımlarınızdan dolayı hepinize saygılarımı ve hürmetlerimi sunuyorum. Toplantının gerçekleştirilmesinde emeği geçen belediyemizin tüm çalışanları başta olmak üzere ilimiz Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, Valiliğimiz, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarımız, sivil toplum kuruluşlarımız ve meslek odalarımız bizleri yalnız bırakmadılar. Tamamının yönetici ve çalışanlarına da ayrıca teşekkür ediyorum” dedi.
Aynı zamanda Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı (UCLG MEWA) Saymanı da olan Belediye Başkanımız Prof. Dr. Alim Işık, UCLG MEWA Genel Sekreterliği’nin yayınladığı mesajı paylaşarak, “Bilindiği gibi Gazze’de 7 Ekim tarihinden bu yana ciddi bir taarruz ve askeri bombardıman yaşanmaktadır. Bu saldırıların neticesinde çok sayıda can kaybı yaşanmış, binlerce insan yaralanmış ve yerinden edilmiştir. Yaşanan bu insanlık dramı karşısında seslerini duyurmak için Filistin’den yerel yönetim ve yerel yönetim birlikleri dayanışma çağrılarında bulunmuşlardır. UCLG MEWA Teşkilatı olarak yaşanan bu kabul edilemez durumun bir an önce sonlandırılması için bütün insanlığı duyarlı davranmaya davet ediyoruz. UCLG MEWA Genel Sekreterliği’nde Sayman olarak görev almamdan dolayı böyle bir paylaşımı da hem şahsım hem şehrim hem de bu teşkilatımız adına görev bildiğimi sizlerle paylaşmak istiyorum. Hepinize hayırlı bir etkinlik geçirmenizi, Kütahya’mızda gerçekten memnun kalacağınız bir süre geçirmenizi diliyorum. Katılımlarınızdan dolayı teşekkür ediyorum, hayırlı ve uğurlu olsun” diyerek sözlerini noktaladı.