×

Kurumsal

Künye Kullanım Sözleşmesi Gizlilik Politikası Yayın İlkelerimiz Özel Üyelik

Haber Kategorileri

Tepebaşı Odunpazarı Bölgesel Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Gündem Sağlık Yaşam Spor Eskişehir tanıtım İlçeler Röportajlar

Medya

Foto Galeri Web TV Canlı TV

Makaleler

Yazarlar Makaleler

Servisler

Seri İlanlar Firma Rehberi Biyografiler Nöbetçi Eczaneler Namaz Vakitleri Kripto Para borsası Faydalı linkler Puan Durumu Fikstür Anketler

Destek

Üye Ol Giriş İletişim

Geleneksel Taksicilik

Taksi uygulamalarının yaygınlaşmasıyla birlikte, pek çok şehirde olduğu gibi Eskişehir'de de taksi hizmetlerinin çağrı üzerine sağlanması yaygınlaşmıştır.

Spor Yaşam 29/07/2023 16:46 29/07/2023 16:47

A- A+

Nisa Başaran-Eskişehir

Taksi uygulamalarının yaygınlaşmasıyla birlikte, pek çok şehirde olduğu gibi Eskişehir'de de taksi hizmetlerinin çağrı üzerine sağlanması yaygınlaşmıştır. Ancak, hala bazı bölgelerde ve şehirlerde geleneksel taksicilik ve taksi duraklarıyla çalışan uygulamasız taksicilik hizmetleri devam etmektedir.
Uygulamasız taksicilik, müşterilerin mobil uygulamalar yerine telefonla taksi çağırarak hizmet alabildiği eski yöntemleri ifade eder. Bu tür taksicilik hizmetleri, özellikle teknoloji kullanımında sınırlı olanlar veya dijital uygulamalara güvenmeyen müşteriler tarafından tercih edilebilir.
Eskişehir gibi şehirlerde, geleneksel taksi durakları ve taksicilik hizmetleri, yerel nüfus ve turistlerin ulaşım ihtiyaçlarını karşılamaya devam etmektedir. Bu tür taksicilik hizmetleri, yerel ekonomi ve istihdam için de önemli bir rol oynamaktadır.
Yine de taksi uygulamalarının yaygınlaşması, geleneksel taksicileri ve uygulamasız taksicilik hizmetlerini de rekabetçi bir ortamda iş yapmaya teşvik edebilir. Taksicilik sektöründeki bu çeşitlilik, müşterilere farklı seçenekler sunarak ulaşım ihtiyaçlarını karşılamada çeşitlilik sağlamaktadır.
Eskişehir Gazete olarak bugun 1970 yılından beri hizmet veren Eskişehir'in en eski taksi duraklarından biri olan Has Taksi Durağının  Başkanı  Fatih Kumaş ile bir röportaj gerçekleştirdik.
1.Taksi sektörünün toplum ve şehir için önemi nedir sizce?
Taksi yeni yeni oturmuş kültürü olan bir toplu taşıma aracı diyelim...
Taksinin önemi toplu taşımanın girmediği yerlerde, acil konumlarda hasta götürmede veya sıklıkla yaşlıların kullandığı bir araçtır.

2. Şu anda taksi sektöründe en büyük zorluklar nelerdir? Bu zorluklarla nasıl başa çıkıyorsunuz veya çözüm için neler yapıyorsunuz?
Şu an taksi sektöründeki en büyük zorluğumuz Eskişehir'de olan trafiktir. Tek yön olsun.Halihazırda olan caddelerin daraltılması veya  farklı yönlere çevrilmesi , caddelerin küçük olması, araçların ana cadde üzerinde park halinde bulunması bu trafiği etkiliyor. Trafiği etkileyince de taksilerin gidiş geliş güzergahlarını etkiliyor ve trafiğin oluşmasını sağlıyor ve bu insanları zorlaştırıyor ve bizim işimizi çok zor hale sokuyor.

3. Korsan taksi hakkında ne düşünüyorsunuz?
Eskişehir'de şu an korsan taksi yok. Hali hazırda ilçelerden gelen araçlar oluyor. Genelde ilçelerden gelen araçlar burada iş yapmaya çalışıyor. Normalde  yasak ama ilçe duraklarında olan araçlar burada geceleri arkadaşlara zorluk çıkartıp  yolcuları alıyor.

4. Şehir içi toplu taşıma ve diğer özel taşıma seçeneklerinden taksi sektörünü etkileri hakkında ne düşünüyorsunuz?
Taksi sektörünü etkileyen bir durum yok. Taksi biraz daha özel bir konuma girdiği için çok etkilemiyor ama  tramvayların her yere girmesi bizi zor duruma sokuyor. Onun haricinde taksiyi etkileyecek bir toplu taşıma aracı yok. Çünkü taksi özel bir araç ve her yere özel bir şekilde gidip gelebiliyorsunuz.

5.Teknolojik ilerlemeler özellikle uygulamalar aracılığıyla taksi çağırma hizmetlerinin artması sektöre nasıl bir etki etti?
Bizim sektörü gayet iyi etkiledi daha da geliştirilmesi  ve uygulamaların daha da  artması lazım. Şu an Eskişehir'de sadece buton sistemi var bu sistem olduğu için bu şekilde yönlendirebiliyoruz ama daha halihazırda bir sistem teknoloji üretilirse, daha hızlı oluruz ve vatandaşlara daha  güzel hizmet veririz.

6 .Taksi sektöründe faaliyet gösteren şoförlerin ve şirketlerin daha iyi hizmet vermesi ve müşteri memnuniyetini arttırması için desteklediğiniz inisiyatifler nelerdir?
Şu an Eskişehir sektöründe taksi sektöründe bir şirketlenme yok. Her durağın kendi araçları oluyor. O araçlar var. Onun haricinde zaten araçlar şahıslara ait.
daha iyi  hizmet verebilmek için zaten araçlarımız düzenli şekilde değiştiriliyor. Daha kaliteli araçlar alınıyor. Müşterilere daha iyi  hizmet verebilmek için kredi kartı uygulaması getirildi. Müşterilere her türlü olanak sağlanıyor.

7.Sektörde çalışanların eğitimi, güvenliği ve iş koşulları konusunda yapılan çalışmalar nelerdir ?
Yani taksici olarak başlamak isteyen bir arkadaşın ilk önce bir psikotekniği olması gerekiyor. Ona keza halihazırda bir SRC belgesi olması gerekiyor.Herkes taksici olamaz. Bu işle ilgili bir bilgisi olması lazım. Belgelerinin alınması lazım bunlarla ilgili de zaten çalışmalar yapılıyor cemiyetimiz tarafından...Bu belgeler doğrultusunda arkadaşlar yönlendirilip bu işe adapte olması sağlanıyor.

8.Pandemi veya diğer kriz dönemlerinde taksi sektörü nasıl etkilendi ve bu tür durumlarla başa çıkmak için alınacak önlemler hakkında ne düşünüyorsunuz?

Pandemi döneminde taksiciye bir destek olmadı. Taksiciler pandemi döneminde çok sıkıntı yaşadı. tek çift muhabbeti oldu o da taksiciyi etkiledi. Zaten dışarıda insan yoktu. Bunu halihazırda devletin de bir desteği olmadığı için taksiciler olarak bu pandemi dönemini çok zor şekilde atlattık Yani çoğu zaman eve para kazanmadan gitti bu arabalar. Bir pandemi döneminde bizim bir desteğimiz olmadı ve çok zor geçti bizim için.
Taksi hizmetlerini geliştirme ve sektörün geleceğini şekillendirme konusunda taksi şoförleri ve şirketleriyle nasıl bir iletişim kuruyorsunuz ?
Bizim şu an halihazırda iyileştirme dediğimiz, kullandığımız programlar var. Arvento sistemleri var.Araç takipleri var. Vatandaşlara daha hizmet verebilmek için bunları kullanıyoruz. Onun haricinde telsiz sistemlerimiz var. Yani olabildiğince bu sektörde bize artı kazandıracak bir çalışma yok. Bizim kendi bulduğumuz iletişim kurumları var. Onları kullanıyoruz.
9. Son dönemlerde akaryakıt zamlarından sonra müşterilerde azalma var mı?
Evet. Yani yüzde yetmişlik bir azalma var şu an.. Ve her geçen gün mazotun artması çok etkiliyor. Zam geldi ama zam gelmesinin üstüne tekrar zam geldi. Bu gelen zam bizden her türlü geriye gidiyor zaten. Şu an müşteri bu zammı gördüğü zaman binemiyor. Zaten halihazırda bir kazancı olmuyor...Çoğunun taksi kültürü güzel, Eskişehir'imiz zaten her mesafeye yakın ama taksinin oturmuş bir kültürü var. Onun haricinde zamların gelmesi müşteriyi %70  oranında azalttı...

YORUM YAP

Yorum yapmak için üye olmanız gerekmektedir. Giriş için lütfen tıklayınız

SON HABERLER

haber yazılımı, haber paketi, haber scripti | Copyright © 2024