İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Eskişehir’de çift tırnaklı hayvanlarda görülen şap hastalığı karşısında alarma geçti.
Spor Yaşam 15/03/2023 17:07 15/03/2023 17:07
İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Eskişehir’de çift tırnaklı hayvanlarda görülen şap hastalığı karşısında alarma geçti.
İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Eskişehir’de çift tırnaklı hayvanlarda görülen şap hastalığı karşısında kesim, ithalat ve ihracat amaçlı yapılan sevkler dışında, İl içi ve İl dışına yönelik olarak şap hastalığına duyarlı tüm hayvan hareketlerinin ilkbahar şap aşılama kampanyası süresince durdurarak alarma geçti. Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada “ Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından alınan karar doğrultusunda, kesim, ithalat ve ihracat amaçlı yapılan sevkler dışında, İl içi ve İl dışına yönelik olarak şap hastalığına duyarlı tüm hayvan hareketlerinin ilkbahar şap aşılama kampanyası süresince durdurulduğu ve ilimizde ruhsatlı olan Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Hayvan Pazarının kapatıldığı bildirildi” açıklamasına yer verildi.
Sat-2 Serotipi, Ülkemizde Daha Önce Görülmedi
İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Eskişehir’de rastlanan şap hatalığının yeni tesipit edilen Sat-2 Serotipinin daha önce ülkemizde görülmediğini belirterek “Şap Hastalığının yeni tespit edilen Sat-2 serotipi, Ülkemizde daha önce görülmeyen bir serotip olması nedeniyle, Bakanlığımızca hastalığın yayılmasını önleyici sıkı tedbirler alınmıştır. Hastalığa duyarlı tüm hayvanların hareketleri il içi ve il dışı olmak üzere kesim, ithalat ve ihracat amaçlı yapılan sevkler dışında ilkbahar şap aşılama kampanyası tamamlanana kadar durdurulmuştur. İlimiz Büyükşehir Belediyesi Hayvan Pazarı kapatılmıştır.” Dedi.
Mesai Mefhumu Gözetmeden Çalışıyoruz
Eskişehir’de çift tırnaklarda görülen Şap hastalığına rastlanması sonrasında ilgili müdürlük mesai mefhumu gözetmeksizin hastalığa karşı çalışıldığını ifade etti. Müdürlük, “Bakanlığımız Şap Enstitü Müdürlüğünce Sat-2 serotipli hastalık, sınırlarımız dışında iken tespit edilerek izole edilmiş ve ülkemizde bu serotipe karşı aşı üretimi çalışmaları başlatılmıştır. Bu hastalığına karşı yeni aşı kısa bir sürede üretilerek hastalığın tespit edildiği mihrak bölgelerinde ve riskli bölgelerde uygulanmaya başlamıştır. İlimizde Sat-2 serotipi tespit edilmemesine rağmen Bakanlığımız tarafından belirlenen kriterlere göre, İlimizde öncelikli risk bölgelerinde uygulanmak üzere aşı temin edilmiştir. İlçe Müdürlüklerimizde görevli Veteriner Hekim ve Veteriner Sağlık Teknikeri/Teknisyeni personelimizce büyükbaş hayvanların aşılama çalışmaları hafta sonu itibariyle başlatılarak çalışmalar mesai mefhumu gözetmeksizin devam etmektedir. İlimizdeki hayvanların ilkbahar şap aşılama dönemi sonuna kadar aşılanması ve böylece hastalığa karşı koruyucu önlem alınması hedeflenmektedir.” Dedi.
Şap Hastalığı Nedir?
Şap hastalığı çift tırnaklı hayvanların akut seyirli, çok bulaşıcı viral bir enfeksiyonudur. Virusun O, A, C, SAT-1, SAT-2, SAT-3 ve ASİA 1 olmak üzere antijenik olarak farklı yedi ayrı serotipi bulunmaktadır. Virüsün sürekli yapısını değiştirmesi (mutasyon) hastalık ile mücadeleyi zorlaştırmaktadır. Hem hayvan varlığı açısından hem de ekonomik olarak büyük zararlara sebep olabilen bir hastalıktır.