×

Kurumsal

Künye Kullanım Sözleşmesi Gizlilik Politikası Yayın İlkelerimiz Özel Üyelik

Haber Kategorileri

Tepebaşı Odunpazarı Bölgesel Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Gündem Sağlık Yaşam Spor Eskişehir tanıtım İlçeler Röportajlar

Medya

Foto Galeri Web TV Canlı TV

Makaleler

Yazarlar Makaleler

Servisler

Seri İlanlar Firma Rehberi Biyografiler Nöbetçi Eczaneler Namaz Vakitleri Kripto Para borsası Faydalı linkler Puan Durumu Fikstür Anketler

Destek

Üye Ol Giriş İletişim

Edebiyat Fakültesinde “Cumhuriyet ve Kadın Hakları” konuşuldu

Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi tarafından düzenlenen ''Cumhuriyet ve Kadın Hakları'' başlıklı konferans Edebiyat Fakültesi Turuncu Salon’da gerçekleştirildi.

Spor Kültür Sanat Eğitim 29/11/2023 18:11 29/11/2023 18:12

A- A+

Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi tarafından düzenlenen ''Cumhuriyet ve Kadın Hakları'' başlıklı konferans Edebiyat Fakültesi Turuncu Salon’da gerçekleştirildi.

Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Elemanı Öğr. Gör. Dr. Burcu Çalıkuşu Aykanat’ın konuşmacı olarak yer aldığı konferansa, Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kemal Yakut ile beraber öğretim üyeleri ve öğrenciler katılım gösterdi.

Prof. Dr. Sayılır: “Cumhuriyet Dönemi Söyleşilerimize devam ediyoruz”

Konferansın açılış konuşmasını gerçekleştiren Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burhan Sayılır, “Kemal Hocamın başlattığı ‘Cumhuriyet Dönemi Söyleşileri’ konferanslarına devam ediyoruz. Bugünün konusu olan kadın hakları ise Cumhuriyet tarihimiz için çok önemli bir başlık. 1850’lerden itibaren basın yoluyla kadın haklarının gelişimini gözlemledik. Cumhuriyetle birlikte tabana yayılan kadın hakları, diğer haklarla birlikte daha çok kadına ulaşma ve kadının toplumdaki yerini yükseltmeye devam etti.” ifadelerini kullandı.

Öğr. Gör. Dr. Çalıkuşu Aykanat: “Kadınlar sosyal hayatta kısıtlanıyordu”

Öğr. Gör. Dr. Burcu Çalıkuşu Aykanat, Cumhuriyet’in Yüzüncü Yılı’nı kutlayarak başladığı konuşmasında, kadın haklarının tarihsel gelişimi hakkında bilgileri aktardı. Öğr. Gör. Dr. Aykanat sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Osmanlı döneminde kadınlar iki tip kadın olarak incelenir. Bunlar; kırda yaşayan kadınlar ve kentte yaşayan kadınlardır. Her iki tip kadın da sosyal hayatta kısıtlanıyordu. Özellikle kentteki kadınların daha fazla sınırlandırılmış olduğunu görüyoruz. O dönemlerde kadınlarımız evden dışarı bile çıkamıyorlar, haklarında çıkan fermanlar yüzünden istedikleri saatte sokakta dolaşamıyorlardı. Değişim ve dönüşümü başlatan en önemli etken ise eğitim oldu. 1859 yılında ilk kız rüştiyelerin kurulmasıyla ilköğretimden ortaöğretim basamağına atlanması kadınların hayatlarındaki kırılma noktalarından biri oldu.”

Kadınların meslek hayatındaki gelişiminden bahsederek konuşmasını sonlandıran Öğr. Gör. Dr. Burcu Çalıkuşu Aykanat, konferansın sonunda katılımcıların sorularını yanıtladı.

YORUM YAP

Yorum yapmak için üye olmanız gerekmektedir. Giriş için lütfen tıklayınız

haber yazılımı, haber paketi, haber scripti | Copyright © 2024