×

Kurumsal

Künye Kullanım Sözleşmesi Gizlilik Politikası Yayın İlkelerimiz Özel Üyelik

Haber Kategorileri

Tepebaşı Odunpazarı Bölgesel Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Gündem Sağlık Yaşam Spor Eskişehir tanıtım İlçeler Röportajlar

Medya

Foto Galeri Web TV Canlı TV

Makaleler

Yazarlar Makaleler

Servisler

Seri İlanlar Firma Rehberi Biyografiler Nöbetçi Eczaneler Namaz Vakitleri Kripto Para borsası Faydalı linkler Puan Durumu Fikstür Anketler

Destek

Üye Ol Giriş İletişim

Besiciler yüksek maliyetten şikayetçi

Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi küçük ve büyükbaş besiciliği yapan üreticiler artan maliyetlerden şikayetçi.

Yaşam 09/06/2021 10:39 09/06/2021 10:40

A- A+

Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi besicilikle uğraşan üreticiler bu yıl büyük oranda artan maliyetler sebebiyle pazara çıkaracakları küçükbaş ve büyükbaş kurbanlıkların ellerinde kalmasından endişe ediyor. Özellikle yem fiyatlarındaki artışlar sebebiyle bu yıl maliyetlerinin beklentilerin çok üzerinde arttığını belirten besicilikle uğraşan vatandaşlar bu yıl istenilen satışları yapamamaktan endişeli.

 Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Tepebaşı Ziraat Odası Başkanı Süleyman Buluşan, “Kurban Bayramı yaklaştıkça kurbanlık satışları hareketlenirdi bu yıl durgun geçiyor maliyetlerin gecen yıla göre çok artması üreticimizi tedirgin ediyor” dedi. Buluşan, , “ Geçen yıl 8 bin TL’ye satılan bir kurbanlık 10 Bin TL. Geçen yıl 90 TL civarında olan bir çuval yemin fiyatı bugün 160 TL. Maliyetlerin artması, kurban satışlarının şu ana kadar durgun gitmesi üreticilerimizi elimde kurbanlık kalırsa zarar ederim, borçlanırım endişesine sevk ediyor” diye konuştu.

 Geçtiğimiz yıl Bin 500 TL civarında satılan küçükbaş kurbanlıkların bu yıl 2 Bin 300 TL civarında, 13 Bin TL’den satılan kurbanlıklarında 20 Bin TL’ye kadar satılması durumunda üreticinin zarar etmeyebileceğini de söyleyen buluşan şunları söyledi; “Yemin fiyatı yüzde 80’ler civarında artmış.  Üreticilerimiz diğer masrafların içinden çıkmaya çalışır. Tabi kurbanlıklarının hepsini satabilirse. Diğer ürünler de olduğu gibi zirai ürünlere gelen aşırı zamlar üreticimizi zor durumda bırakıyor. Zirai girdilerde maliyet artışı olmasın ki tüketicilerimiz sağlıklı gıdaya daha ucuz ulaşabilsin.”

Üreticinin kazancı kağıt üzerinde

 Kurban yetiştiriciliği ile uğraşan Arif Törü de yaptığı değerlendirmede üreticinin büyük zahmetlerle yetiştirdiği kurbanlıkların değerinde alıcı bulmaması durumunda büyük sıkıntıya düşeceklerini söyledi. Törü, “2020 Eylül ayında 8 bin liraya aldığımız danalarin günlük ortalama maliyetleri 20 tl civarı tabi bu rakam hayvanların çoğu kaba yemlerinin kendi üretimimiz olmasında kaynaklı. Yaklaşık 300 gun baktığımız da bu rakam 6000 lira yapıyor sadece kurban günü kesin maliyeti 1200 lira civarı yani toplamda 15 liraya mal oluyor biz müşterilere 18 bin TL istediğimiz de bu rakam yüksek geliyor yaklaşık 75 danada 200 bin lira kar var gibi görüyor müşteri ama bu yaklaşık bi memur maaşıyla ayni rakama tekabül ediyor bunun işçiliği makine ekipmanın yıpranmasını saymıyoruz bile bu yüzden et fiyatlarıyla yem fiyatları dengelenmeli” dedi. 

Asıl kurbanlıklar elimizde kalırsa sıkıntı

Küçükbaş kurbanlık besiciliği ile uğraşan Osman Akat da,” Bir yıldır bugünler için hazırlık yapıyoruz. Kurbanlıklarımız anapara olarak Bin 300 TL civarında bir maliyeti var. Geçtiğimiz yıl yem fiyatları 110 TL  idi kısa sürede bu fiyatlar 160 TL’ye ulaştı. Bir kurban için 700-800 TL harcama yaptık. Kurbana bakacağız. Şu an için satışlarda bir hareket yok. Yem fiyatları, balya fiyatları bizleri düşündürüyor. Kurbanlıkları satamazsak asıl o zaman işimiz çok daha zor” değerlendirmesinde bulundu.


 

YORUM YAP

Yorum yapmak için üye olmanız gerekmektedir. Giriş için lütfen tıklayınız

haber yazılımı, haber paketi, haber scripti | Copyright © 2024