Seyitgazi Sandıközü Mahallesinde çiftçi eliyle ektirilen Ata Tohumu Sünter Buğdayı “3 buçuk ayda" hasat edildi.
Ekonomi 19/08/2023 11:21 19/08/2023 11:22
Seyitgazi Sandıközü Mahallesinde çiftçi eliyle ektirilen Ata Tohumu Sünter Buğdayı “3 buçuk ayda" hasat edildi.
Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü işbirliği ile ilkbahar döneminde Seyitgazi Sandıközü mahallesinde çiftçi eliyle ektirilen Ata Tohumu Sünter Buğday Çeşidi “3 buçuk ayda" hasat edildi. Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünce hayata geçirilen proje kapsamında Seyitgazi ilçesinden alınan ve çoğaltılarak yeniden bölge çiftçisine verilen "Sünter" çeşidi buğday, az yağışla kısa sürede dekara 350 kg mahsul verdi.
Tarım ve Orman Bakanlığı ile Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansının (BEBKA) desteklediği Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsünün "Yerel Çeşitlerinin Toplanması, Karakterizasyonu, Yerinde Korunması ve Katma Değerinin Arttırılması" başlıklı proje kapsamında 2021 yılında Seyitgazi ilçesi, Sandıközü mahallesinden toplanan "sünter" çeşidi ata tohumu buğday saflaştırılarak, yetiştiği topraklara yeniden ekiminin yapılması için çiftçiye ücretsiz olarak verilmişti. Nisan ayında ekimi yapılan buğdaylar 3 buçuk ayda hasat edildi.
Hasat etkinliğinde açıklamalarda bulunan Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş: “Eskişehir'imizde 1939'lu yıllarda ilk defa Seyitgazi ilçemizin Sandıközü ve İkizoluk mahallelerinde tescil edilen ve o zamandan beri de yetiştirilen ata tohumumuz Sünter buğday, yazlık bir buğday çeşidimizdir. Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitümüzce hazırlanan proje kapsamında çiftçilerimizden aldığı buğdayları saflaştırılarak yeniden çiftçilerimize verdik. Bu tohumların bu sene ekimi yapıldı. Çok şükür bu sene yağmur da iyi yağdı. Tabi yağmur çok yağdığında bazen verime olumsuz etkisi de olabiliyor. Bu çeşidimizin ekstra üstün bir özelliği var; yazlık buğday. Nisan sonu itibariyle ekip Ağustos ayında yani birkaç ay içerisinde hasat olgunluğuna gelebilen bir buğday çeşidimiz. Hem de kalitesi çok çok iyi olan bir buğday çeşidimiz. Uygulamalı olarak denedik ve sonucunu bugün burada hep beraber görüyoruz. Nisan ayının sonunda ekilen tohumlar Ağustos ayının ortasında yani 3 buçuk ayda hasada geldi. Bu tarlada verim dekara 350 kg geldi. Rabbim bereketini arttırsın, yapılan ekmekleri ve börekleri de ağız tadıyla yemeyi nasip etsin. Bunu geçmişte atalarımız kendilerine o lezzetli ekmeklerini, böreklerini yapmak için kullanmışlar. Şimdi biz de bu ata tohumu buğdayımızı hem geçmişimizi yad etmek hem de geleceğe dönük olarak bu buğdayı nasıl kullanabiliriz diye araştırmalarda kullanmak üzere geliştirme çalışmaları yapıyoruz burada. Bizim için güzel bir proje. İnşallah geleceğe ışık tutacak olan bir proje. Bu projede emeği geçen başta Dr. Savaş Belen olmak üzere, uzman arkadaşlarımıza ve üretmeye devam eden çiftçilerimize teşekkür ederim, şükranlarımı sunuyorum" dedi.
Buğday hasadı sonunda elde edilecek saf ata tohumlarının çevre mahallelerden yetiştiricilere verilerek Sünter çeşidi buğdayın bölgede yaygınlaştırılması planlanıyor.