Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi tarafından 'Milli Devlet ve Cumhuriyet'in Anlamız Üzerine'' başlıklı konferans düzenlendi.
Yaşam Eğitim 19/10/2023 11:13 19/10/2023 11:14
Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi tarafından düzenlenen “Milli Devlet ve Cumhuriyet’in Anlamı Üzerine” başlıklı konferans Prof. Dr. Taciser Tüfekçi Sivas Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
Düzenlenen konferansa Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Kemal Yakut ve Doç. Dr. Murat Burgaç başta olmak üzere çok sayıda öğretim elemanı ve öğrenci katıldı.
PROF. DR. KEMAL YAKUT: ''ULUS DEVLETİN KURULUŞ SÜRECİ AYNI ZAMANDA CUMHURİYETİMİZİN DE KURULUŞ SÜRECİNE DENK GELMEKTEDİR''
Konferansın açılış konuşmasını gerçekleştiren Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemal Yakut, konuşmasında şunları değindi: “Cumhuriyete Doğru konferanslar dizisinin ikincisini tertip ediyoruz. Bu, Cumhuriyetimizin yüzüncü kuruluş yıldönümü nedeniyle başlattığımız bir etkinlik. Hepinizin bildiği gibi Türkiye’deki ulus devletin Anadolu hareketiyle başladığını, ete kemiğe büründüğünü, felsefesinin ve düşünsel yapısının adım adım oluşturulduğunu belirtebiliriz. Ulus devletin kuruluş süreci aynı zamanda Cumhuriyetimizin de kuruluş sürecine denk gelmektedir. Elbette laik, demokratik, sosyal bir hukuk devleti olarak zaman içerisinde geliştiğini ve daha da gelişeceğini vurgulamamız gerekiyor.”
DOÇ. DR. MURAT BURGAÇ: “MİLLİ DEVLET VE CUMHURİYET İÇ İÇE GEÇMİŞ OLGULAR OLARAK KARŞIMIZA ÇIKIYOR''
Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Burgaç ise konuşmasında şunlar ifade etti: “Öncelikle belirtmek isterim ki cumhuriyetimizin yüzüncü yılında bu cumhuriyetin yetiştirdiği bir akademisyen olarak konuşma yapmak benim için gurur verici. Milli devlet ve cumhuriyet iç içe geçmiş olgular olarak karşımıza çıkıyor. Milliyetçiliğin nasıl ve hangi zeminlerde ortaya çıktığı meselesi Türk devletinin kuruluşunu ve aynı zamanda cumhuriyetimizi anlayabilmek adına son derece büyük bir önem taşıyor. Milliyetçilik modern çağ ürünü olan bir siyasal ideolojidir. Milliyetçilik bir kez ortaya çıktıktan sonra eski sistemi değiştirecek birçok yeni süreci de beraberinde getiriyor. Milliyetçilik, vatan kavramı etrafında ve ümmetin yerine milletin aidiyet duygusuna sahip olan yeni bir bağlılık getirdi.”