×

Kurumsal

Künye Kullanım Sözleşmesi Gizlilik Politikası Yayın İlkelerimiz Özel Üyelik

Haber Kategorileri

Tepebaşı Odunpazarı Bölgesel Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Gündem Sağlık Yaşam Spor Eskişehir tanıtım İlçeler Röportajlar

Medya

Foto Galeri Web TV Canlı TV

Makaleler

Yazarlar Makaleler

Servisler

Seri İlanlar Firma Rehberi Biyografiler Nöbetçi Eczaneler Namaz Vakitleri Kripto Para borsası Faydalı linkler Puan Durumu Fikstür Anketler

Destek

Üye Ol Giriş İletişim

31 Ocak 2022 İklim İktisadı, Paris Anlaşması ve Yeşil Büyüme

ESOGÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Etem KARAKAYA Eskişehir Türk Ocağında yaptığı “İklim İktisadı, Paris Anlaşması ve Yeşil Büyüme” konulu konuşmasında özetle

Spor Yaşam Yeşil 01/02/2022 13:59 01/02/2022 14:00

A- A+

ESOGÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Etem KARAKAYA Eskişehir Türk Ocağında yaptığı “İklim İktisadı, Paris Anlaşması ve Yeşil Büyüme” konulu konuşmasında özetle:


Sanayi Devrimi sonrası Dünya ekonomisinin zenginleşmesine yol açan başta kömür, petrol ve doğal gaz gibi fosil yakıtlar atmosfere yaydıkları karbon dioksit emisyonları ile iklim değişikliğine yol açmıştır. Küresel bir sorun olan iklim değişikliği, küresel ölçekte bir mücadeleyi gerektiriyor. Şimdiye kadar bu sorunun müsebbibi gelişmiş ülkeler iken Paris Anlaşması'nda da belirtildiği gibi yerkürenin ısınmasının 1.5-2 santigrat derecede sınırlandırılması için gelişmekte olan ülkeler de sorumluluk alıp emisyonları azaltmalıdır. 


2050 yılına kadar tüm dünyanın net-sıfır emisyon hedefi alacak olması dünyada devasa bir dönüşümü işaret etmektedir. Şimdiye kadar Türkiye dahil yaklaşık 130 kadar ülke bu konuda net-sıfır hedefi aldı. Halen yoğun bir şekilde fosil yakıt kullanan dünyanın karbonsuz bir ekonomiye dönüşümü, bir takım maliyet getirecek iken, bu alanda öncü konumda olacak ülkeler için ciddi avantajlar da söz konusudur. 
Eski hal artık muhaldir. Büyük enerji dönüşümünü geciktiren, bu alanda hazırlık yapmayan ülkeler ise ciddi anlamda sorun yaşayabilir. Fosil yakıtlara ciddi bir şekilde bağımlı olan ve cari açığının en önemli nedeni fosil yakıtlar olan Türkiye için bu süreç geç te olsa başlamıştır. Türkiye tüm üretim ve tüketimini temiz ve verimli bir şekilde yapar ise, bu konuda coğrafyasının avantajlarını iyi kullanır ise gelecek nesillere daha müreffeh, sürdürülebilir bir dünya bırakabilir. Artık kalkınmanın ana yörüngesi yeşil büyüme olmalı ve bu konuda acilen politikalar ve araçlar geliştirmelidir. Dedi.
     Büyük bir ilgi ile takip edeilen konuşmanın sonunda, Ocak Başkanı Prof. Dr. Nedim ÜNAL konuşmacı hocaya Şükran Beratı takdim etti.

YORUM YAP

Yorum yapmak için üye olmanız gerekmektedir. Giriş için lütfen tıklayınız

RÖPORTAJLAR TÜMÜ