×

Kurumsal

Künye Kullanım Sözleşmesi Gizlilik Politikası Yayın İlkelerimiz Özel Üyelik

Haber Kategorileri

Tepebaşı Odunpazarı Bölgesel Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Gündem Sağlık Yaşam Spor Eskişehir tanıtım İlçeler Röportajlar

Medya

Foto Galeri Web TV Canlı TV

Makaleler

Yazarlar Makaleler

Servisler

Seri İlanlar Firma Rehberi Biyografiler Nöbetçi Eczaneler Namaz Vakitleri Kripto Para borsası Faydalı linkler Puan Durumu Fikstür Anketler

Destek

Üye Ol Giriş İletişim

100’üncü Yıl Adına Bir Anıt !

Tepebaşı Belediyesi tarafından düzenlenen ve birçok etkinliği bünyesinde barındıran Uluslararası Eskişehir Pişmiş Toprak Sempozyumu’nun 16’ncısı düzenlenen açılış töreni ile başladı.

Kültür Sanat Yaşam 06/09/2023 11:03 06/09/2023 11:03

A- A+

Tepebaşı Belediyesi tarafından düzenlenen ve birçok etkinliği bünyesinde barındıran Uluslararası Eskişehir Pişmiş Toprak Sempozyumu’nun 16’ncısı düzenlenen açılış töreni ile başladı.

 

Tepebaşı Belediyesi tarafından konsepti ve çeşitliliğiyle dünyada sadece Eskişehir’de düzenlenen Uluslararası Eskişehir Pişmiş Toprak Sempozyumu’nun 16’cısını muhteşem bir açılış töreni ile başladı.

Bu yıl ilk kez Vecihi Hürkuş Havacılık ve Teknoloji Parkı’nda düzenlenen açılış törenine Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç’ın yanı sıra CHP Eskişehir Milletvekilleri Utku Çakırözer, İbrahim Arslan Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Nadir Küpeli, Eskişehir Ticaret Borsası Başkanı Ömer Zeydan, Tepebaşı Belediye Meclis üyeleri, sanatçılar, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri  ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Kültür Merkezi’nin açıldı

Sempozyum açılışının öncesinde Vecihi Hürkuş Havacılık ve Teknoloji Parkı’na ERİAD iş birliği ile yapılan, 12 ay boyunca sanat etkinliklerinin, sergilerin, panellerin ve konferansların yapılacağı kültür merkezinin açılışı gerçekleştirildi. Açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından kültür merkezini gezen protokol, bu tür tesislerin hayata geçmesinin önemli olduğuna değinerek emeği geçenlere teşekkür etti.

Sempozyumun açılışı yapıldı

Kültür merkezinin açılışının ardından bu yıl 16’ncısı düzenlenen Pişmiş Toprak Sempozyumunun açılış töreni Soner Yüksel’in sunumuyla gerçekleştirildi. Bu yılki sempozyum 2022 yılında Amasra maden kazasında ve 6 Şubat depreminde hayatını kaybedenlere, bu sene içinde vefat eden Sanatçı Özkan Uğur ile Erkin Koray’a ve Anadolu Üniversitesi Öğretim Görevlisi Naci Güçhan’a adandı.

“Şehrimize değer katan bir sempozyum”

Sempozyumda konuşan Endel Şirketler Grubu Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ali Osman Özaydemir, “Bu yıl 16’ncısı düzenlenen Pişmiş Toprak Sempozyumu şehrimizin tarihi değerlerine uyumlu, akademik, sanat ve sanayiyi bir araya getiren bir organizasyon. 20 yılı aşkın süredir devam eden ve bu yıl 16’ncısı düzenlenen sempozyuma ana malzemesi pişmiş toprak olan bir sanayi kuruluşu olarak destek vermekten büyük gurur duyuyoruz. Şehrimize değer katan bu sempozyumun şehrimize armağan ettiği kalıcı eserlerle gelecek nesillere aktarılmasını çok kıymetli buluyoruz. Cumhuriyetimizin 100. yılını böyle bir etkinlikte sanatı, sanayiyi ve Eskişehir halkını bir araya getirerek kutlayacak olmak hepimizi heyecanlandırıyor” dedi.

“Eskişehir örnek bir şehir”

9 Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Görevlisi Candan Güngör, “Şehirlerin estetik bir şekilde tasarlanması toplumun gelişmesini yükselişini gösterir. Eskişehir sanatın sadece galerilerde, müzelerde sergilenmesinin dışında şehir içinde yer alan, yaşayan heykelleriyle sanatla şehri buluşturan örnek bir şehirdir. Bu yıl cumhuriyetimizin 100’üncü yılı anısına tasarlanan anlamlı projede yer alan sanatçılardan biri olmaktan, bir Türk kadını olarak 100’üncü yılı idrak etmekten büyük gurur duyuyorum” diye konuştu.

“100’üncü yıla bir armağan bırakacağız”

Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi ve Sempozyum Sanat Danışmanı Prof. Bilgehan Uzuner, “16’ncısını yapıyoruz. Eskişehir bir sanat, kültür kenti. Eskişehir sanat kültür kenti olduktan sonra Türkiye’de özgürlüğün yegane örnek kenti oldu. Birçok kent örnek aldı. Bu yıl 100’üncü yılı. Biz bu sene sadece ulusal sanatçılarımızın elinin değdiği bir eser olsun istedik ve 100’üncü yıla bir armağan bırakacağız. Sanatçılar bu esere bir değer katacak. Bu proje 17’sinde umarım hep beraber yerinde açacağımız güzel bir eser ile sonuçlanacak” dedi.

Başkan Ataç: “100’üncü yıl adına bir anıt olacak”

“Pişmiş toprak Tepebaşı bölgesinin kimliği ve hafızasıdır” diyen Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, şu ifadeleri kullandı: “Pişmiş Toprak Sempozyumu bizim düğünümüz. 24 yıldır mücadele vererek bugünlere kadar geldik, çok eserler kazandık, onlarla gerçekten gurur duyuyoruz.  Pişmiş toprak çok eskilere dayanan bir yapı malzemesi, insanlara sıcak gelen bir yapı malzemesi. Pişmiş toprak Tepebaşı bölgesinin kimliği ve hafızasıdır. Böyle bir önemli malzemeyi tekrar sektörle beraber sanatla beraber hayata getirmek çok önemli. Bu 100’üncü yıl, Türk Ulusu için çok önemli bir tarih. Bunu taçlandırmak adına böyle bir karar aldık. Sadece Türk sanatçılarla yapalım, çünkü ancak Türk sanatçıları hisseder dedik. 24 sanatçının 2 haftada hazırlayacağı bu önemli eser 100’üncü yıl adına bir anıt olacak ve Türkiye, Eskişehir’de bunu dalgalandıracak. Bize destek veren sponsorlarımıza çok teşekkür ediyorum.”

“Desteğiniz Ahmet’in arkasında olacak”

Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ise konuşmasında “16’ncısı düzenlenen Pişmiş Toprak Sempozyumu Eskişehir Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç'ın fikridir, bu toprakların çocuklarına yakışan bir projedir. İnsanın kendisi için en büyük hediyesi sevgi ve sanattır. Sevgili Ahmet Ataç’ın sanatçı arkadaşlarımızla birlikte pişmiş topraktan ortak bir sanat eser meydana getirmek 100’üncü yılın sembolü olarak topraktan sanatın doğduğu, topraktan sanatın ve sanayinin doğduğu ve topraktan ekmek yiyenlerin çoğaldığı bir şehre yakışır şekilde ortak bir eser olarak imza taşıyacak. Sanatçılar için de sanat hayatlarındaki en büyük eserlerden biri olacağını düşünüyorum. Kardeşim Ahmet Ataç, Tepebaşı Belediye Başkanı olarak Tepebaşı’na büyük bir hazine yaratılmasının vesilesidir. Kendisini sizlerin huzurunda alkışlıyorum. Umarım bu sanat faaliyetleri uzun yıllar devam eder ve ortaya çıkan eserler Eskişehir’e ayrı bir zenginlik katar. Hiç şüphe yok ki bu konuda sizlerin desteği her zaman sevgili Ahmet’in arkasında olacak. Kutluyorum kendisini” ifadelerine yer verdi.

“Şehir açık hava müzesine döndü”

CHP Milletvekili Utku Çakırözer, “16’ncısını yapmak, gelenek haline getirmek büyük bir iş. O nedenle başta Başkanımız Ahmet Ataç olmak üzere emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Sanatçılarımıza da hoş geldiniz diyorum ve Eskişehir sizlerle sizlerin yarattıklarıyla çok daha güzel çok daha mutlu ve geleceğe umutla bakan bir şehir oldu ve bundan sonra da olacak” dedi.

“16 yıl direnişin çok önemli bir simgesi”

CHP Eskişehir Milletvekili İbrahim Arslan, “Pişmiş Toprak Sempozyumunun 16’cısını açıyoruz. O 16 yıl çok önemli bir direnişin simgesi. Çünkü bir dönem kesintiye uğratılmak istenmişti. Ama bu tür etkinliklerin sürekliliğin sağlanması gerçekten çok kıymetli. Bu sempozyumda toprak var, sanat var, sanayi var, kent belleği var ve bütün bunların geleceğe taşınması var. Bütün bu unsurları bağrında taşıyan bir sempozyumu bugünlere kadar taşıyan ve geleceğe taşıyacak olan bu etkinliğimizin önderi sevgili başkanımıza teşekkür ediyorum” dedi.

Her yıl olduğu gibi yine birçok etkinliğe ev sahipliği yapacak olan sempozyum 17 Eylül’e kadar Vecihi Hürkuş Havacılık ve Teknoloji Parkı’nda devam edecek. Öte yandan el emeği ürünler satış noktaları, çocuk oyun parkı, yemek yarışmaları, konserler ve çocuk atölyeleri de Eskişehirlilere sanat dolu günler yaşatacak.

YORUM YAP

Yorum yapmak için üye olmanız gerekmektedir. Giriş için lütfen tıklayınız

RÖPORTAJLAR TÜMÜ